- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
Na 4 porcje:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki nektaru brzoskwiniowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 400 g mieszanki sałat albo Twojej ulubionej sałaty (np. roszponki)
- ¼ szklanki świeżych listków bazylii
- 1 duża, dojrzała nektarynka (lub 2 mniejsze)
- 120 g ricotty
- ¼ szklanki obranych pistacji (jeśli masz taką możliwość, użyj niesolonych)
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, ocet jabłkowy, nektar brzoskwiniowy, sól i pieprz. Odstaw na bok.
- Sałatę umyj, odwiruj i rozłóż na 4 talerze.
- Nektarynkę umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój w półplasterki. Rozłóż na sałacie.
- Ricottę, bazylię również rozłóż na talerzach z sałatą.
- Przed podaniem skrop przygotowanym wcześniej vinegretem i posyp pistacjami.
Wskazówki:
- Fantastyczny pomysł na lekką kolację 🙂
Żródło przepisu:
Eating in color, F. Langerman-Roth
Mniam